Egyébként nem rossz a cikk

Mármint ez. Mert mire végigolvasod, teljesebb képet kapsz. Csak a cím és a bevezető teljes mértékben ellentétes dolgot sugall arról, hogy mi a lesújtó. Illetve szerintem csak a jól szervezett online riadóláncnak köszönhető, hogy az egyes razzia-pontokon normálisan viselkedtek a bringások. Meg hát ilyen a média :]

Amióta tekerek*, egyre magasabb a piros lámpa figyelmen kívül hagyási ráta. Mármint részünkről. Nagyon erősen 20 százalék fölött. 50, ha nem több**. Nem csak a jól belátható, néptelen éjjeli kereszteződésekben, hanem reggel, csúcsforgalomban, zebrán közlekedő gyalogosok között átvágva.

Rettentő szar a lámpa-ritmus számunkra, ez tény – de fura lenne, ha a közutak egyszerre tudnának zöldhullámot adni a bringásoknak és az autósoknak is. Részemről persze a belvárosban bringás-barát, a külvárosban autóbarát hullámokat látnék szívesen, mert a centrumokból tényleg ki kellene terelni a négykerekűeket.

Rohadt sokat kell még tanulnunk, mire megértjük, hogy nem szabályszegéssel kell a jelenlétünk elfogadására tanítani az autóvezetőket. Ebből csak anyázás lesz, és pont ugyanolyan viselkedés ez, mint szlovák rendszámos terepjáróval parkolni rokkant helyen, vagy buszsávból bevágni a sor elejére dugóban. Sajnos kikerülhetetlen: biciklin is magyar a magyar.

* 2008. május, hóban-sárban, Bp-n belül csakbringa
** Hazafelé számoltam, a Bartók Béla végétől a Gellért térig 10-ből 9-en mentek át a piroson, ha tehették.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük